Mek's Reispagina's
(Vrij) Kamperen
Tips
Caribean 2000
Griekenland 2001
Pyreneeėn 2002
Griekenland 2003
Japan 2003
Ardennen 2003
Swalmen 2003
Eifel 2004
Pyreneeėn 2004
Turkije 2005
Frankrijk 2005
Mijn club
Links
Contact
Spelletje
Eifel 2004
 
Dit jaar hadden we eens geen zin om te carnavallen. Maar ja, als je in het zuidoostelijke hoekje van Brabant woont, tegen de Limburgse grens aan en dan geen carnaval viert en de rest van het dorp wel, dan moet je op zijn minst er zorg voor dragen, dat je uit de buurt bent.
 
Dus gingen we op zoek naar een gelegenheid om te ontspannen. Op het laatste moment: dus echt 'last minute'. Gezien de kou en de sneeuw zagen we de camper niet zo zitten, en moest het minimaal een huisje worden met wat toeters en bellen. Via www.lastminute.nl of weekendjeweg.nl kwamen we  uiteindelijk bij een Hogeboompark in Kronenburg in de Duitse Eifel uit. Leuk huisje, mooie omgeving, zwembad, sauna en prachtige omgeving met veel wandelpaden enzo.
 
Kronenburg ligt voor ons op 2 uur rijden in het Belgisch-Duitse Eifelpark en wordt gekenschetst door mooie heuvellandschappen. Het dorpje zelf telt een kleine vijfhonderd inwoners en ligt deels op een heuvel (met als hoog(s)te punt de burcht) en langs een stuwmeer. Het stuwmeer is een ruim een kilometer lang en pakweg maximaal driehonderd meter breed. Je loopt er in een klein uurtje omheen. Direct aan zuidzijde van de stuwdam (Seeuferstrasse) zijn een vijftiental camperplaatsen (N50 21.461 E6 28.197) die vrij toegankelijk zijn. Voor drie plaatsen is een stroomvoorziening (uiteraard tegen betaling) en je kunt er je vuil-water lozen en drinkwater optoppen bij een Sanistation.
 
Het vakantiepark van Hogeboom is simpel en dateert uit de jaren '80. Geen tierlantijnen, maar wel keurig voorzien van zwembadje, sauna, activiteitencentrum voor de grotere jeugd vanaf 10 jaar (met pingpong, klimmuur, tafelvoetbal, boogschieten etc.), speeltuintjes en een hobby/knutsel-ruimte met begeleiding voor de allerjongsten. Gewoon keurig dus en prettig kleinschalig.
 
Het gebied leent zich uitstekend voor wandelingen in de directe omgeving. Daar hebben Wen en ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. De eerste dag zijn we rond het meer gelopen. Deze was net deels aan het dichtvriezen en de rust deed ons goed. De meiden gingen zwemmen, klauteren, knutselen of weet ik veel wat nog meer. Uiteraard hebben we even gekeken hoe de campers er bij stonden op de stuwdam en we waren beiden van mening, dat dit zeker een hele mooie plek is om te staan. Nu nog rustig, maar in de zomer of tijdens het seizoen waarschijnlijk afgeladen. Overigens is het zo, dat er diverse ligweiden langs en rond het meer zijn. Deze zijn vrij toegankelijk, behalve als je met een surfplank of bootje het meer op wenst te gaan. Dan moet je bij het centrale restaurant een vergunning halen. Uiteraard kun je hier ook de bekende watertrapfietsen en zeilplanken huren.
Rond het meer loopt een mooi pad met diverse wandelroutes, die je desgewenst kunt verlengen: en dan echt alle kanten op. Van 1 uur tot dagtrips aan toe. Bij de balie van het park liggen routes genoeg. Zo hebben wij in ieder geval een drietal prachtige wandelingen in de omgeving gemaakt en op deze wijze het dorpje Kronenburg, de burcht en de rivier de Kyll verkend. De sneeuwval en de matige vorst maakten voor ons de omgeving wel erg fotogeniek en sprookjesachtig. Met recht: Deutschland, ein Wintermarchen.
 
Een kwartiertje met de auto verderop ligt het pittoreske dorpje Blankenheim (N50 43.776 E6 64.926): het bekende Duitse werk met veel Fachwerkhuisjes, mooie scheefstaande geveltjes, kasteeltje mooi boven het dorpje gelegen op een rots en heel ludiek: een middeleeuws waterleidingbedrijf. Je kunt deels ondergronds en deels bovengronds een pijpenstelsel van hout (uitgeholde boomstammen) volgen, dat water vanaf een bron buiten het dorp naar het kasteel toevoerde. Interessant (zeker om de kids weer eens wat wetenswaardigheden bij te brengen) en een leuke wandeling door een prachtig bos van al met al een dik uur.
 
Boodschappen kun je uitstekend doen in het dorpje Glaadt (10 km verderop N50 20.986 E6 34.012): daar zijn een hele grote Aldi en Lidl voorhanden, die de voorraadkasten van zowel huisjes alswel campers op peil kunnen houden.
Verder ligt Kronenburg heel centraal. De steden Keulen, Bonn, Koblenz, Luxemburg, Aken en Trier liggen alle op zo'n 75 - 80 km afstand en zijn vanaf het park goed bewegwijzerd. Allemaal zeker een bezoek van een dag waard. Is het niet voor de cultuur (denk aan de Romeinse opgravingen in Trier of de Dom in Keulen), dan toch wel voor de dames om te winkelen (let er wel op, dat in Duitsland “s zaterdags veelal de winkels na 13.00 uur gesloten zijn).
Ik had gekozen voor Trier. In eerste instantie vanwege een stukje cultuur, maar dat bleek bij de jonge garde niet in de smaak te vallen, dus de dag bleef enigszins beperkt tot winkelen. Voor de liefhebber is er echter zat te doen in Trier.
Je kunt er zelfs je camper of caravan bijna in het centrum parkeren op de stadscamping (Camping City, aan de Luxemburgstrasse, direct aan de Moezel). Van daar uit ben je lopend over de Romaansebrug in 10 minuten in het centrum. Wij hebben dit 2 jaar geleden gedaan met ons tweeen en hebben daar overheerlijk een lang weekend vertoefd. De camping staat er direct aan de Moezel en is zeker niet verkeerd. Voorzieningen zijn er allemaal goed in orde, zolang je maar in de gaten houdt, dat je eigenlijk in een stad staat met alle (on)gemakken van dien. Voor bezoeken aan de vele Romeinse opgravingen in Trier is het eigenlijk het makkelijkst om bij de eerste entree een dagkaart voor de musea te kopen. Die heb je zo uit. Bezoek je 2 culturele punten in de stad, dan ben je al goedkoper uit. Ook kun je alles heel goed per fiets doen. Het centrum is namelijk geheel autovrij en de omgeving langs de Moezel leent zich uitstekend voor fietstochten. De bussen zijn er allemaal voorzien op het meenemen van fietsen; dus je kunt heel goed ook one-way routes uitstippelen om dan aan het eind met de bus weer terug te gaan.
Als je gewoon met de auto gaat, dan kun je die overal goed kwijt tegen een redelijk tarief (Euro 0.50 per uur) en dan staat het overdekt en goed bewaakt. De parkeerplaatsen staan goed aangegeven op de ringweg.
Verder kent de stad natuurlijk alle mondaine zaken van vandaag de dag die een gemiddelde tiener van het vrouwelijke geslacht compleet van de rel brengen. Het culturele aspect heb ik tijdens ons bezoek dan ook al heel snel vaarwel gezegd die dag. Zeker na een uitspraak van een puberale VMBO-gast, dat die Porta Negra wel de een of andere uitgefikte hut geweest zou zijn en waarom ze die zwarte zooi nou eens niet opruimen. Daar besteed je dan echt geen 5 Euro p.p. meer aan om verder op de gang van zaken in te gaan. Dus deze pa zat zijn dag verder rustig uit op de diverse dames- en lingerieafdelingen van Kaufhof, Woolworth etc.
 
Op de terugweg van Trier naar Kronenburg zijn we via mooie en landelijke binnendoorweggetjes over Bittburg gereden (Bitte ein Bitt) en zagen een drietal vosjes met hoogopgetrokken poten door het dikke sneeuwpak lopen. Normaal zie je die dus niet, maar tegen zo“n prachtige witte achtergrond kun je ze gewoonweg niet missen.
 
Al met al was het zeker geen verkeerd weekje. Voor een paar honderd Euro in een keurig huisje, met prima voorzieningen op het park en veel entertainement voor de kids. En hebben die plezier, dan hebben de ouders dat ook.
 
Sambeek,
Robert Mekking