Mek's Reispagina's
(Vrij) Kamperen
Tips
Caribean 2000
Griekenland 2001
PyreneeŽn 2002
Griekenland 2003
Japan 2003
Ardennen 2003
Swalmen 2003
Eifel 2004
PyreneeŽn 2004
Turkije 2005
Frankrijk 2005
Mijn club
Links
Contact
Spelletje
Belgie - Frankrijk 2005
 
Een mooi weersvooruitzicht betreffende de herfstvakantie gaf ons dit jaar toch weer het idee om nog even lekker met de camper weg te gaan. We hadden geen zin om al te lang te rijden en alleen de twee jongste meiden wilden mee. De oudsten hadden andere bezigheden en dus werd er een bestemming niet al te ver van huis gezocht. Bij grote trammelant moet je wel weer zo thuis kunnen zijn om ze op hun verstandelijke vermogens te wijzen, nietwaar?
 
We waren nog nooit bij de Belgische en noord Franse kusten geweest. Terwijl daar toch zat mooie plaatsen, steden, dorpjes en stranden zijn. En volgens mij  weten we het met z'n allen ook best wel, maar komen er op de een of andere manier toch zelden of nooit. Ook nu niet: prachtig weer en nergens Nederlanders. Althans niet veel. En ik moet zeggen: dat is ook best wel eens een keertje fijn. De stranden zijn er prachtig, het eten en verblijf is er uitermate betaalbaar, en de terrasjes zijn er prima.
 
Met een paar uur waren we al aan de midden Belgische kust in de buurt van Oostende (pakweg 5 km ten noorden) op een kleine camping (dachten we): park Metsu in het befaamde Bredene. Rijen vakantie-terreinen met alleen maar de door velen zo gevreesde stacaravans en huisjes. Bij onze camping is bij de ingang een klein veldje waar wat campers en passanten kunnen staan. De voorzieningen zijn er prima en de dame achter de receptie uitermate behulpzaam.
 
De campings liggen daar allemaal in rijen achter de hoofdstraat. Deze 'boulevard' is uiteraard met allerlei snuisterijwinkels, restaurantjes, en couleur locale opgetuigd. In de zomer zal het er afgeladen vol zijn, maar nu in het najaar kon je er eigenlijk wel een kanon afschieten. Veel zaken (hotels, pensions, strandwinkeltjes etc.) zijn in het najaar al gesloten en zijn dan ook met luiken en/of kranten op ongezellige wijze ontoegankelijk gemaakt. Maar goed, er is ook zat te doen met het resterende en wel geopende gedeelte. Wat te denken van al die heerlijke terrasjes, zitjes, wafelkraampjes en ga zo nog maar even door? Keuze en culinaire hoogtepunten genoeg.
 
Wij hebben een prachtige wandeling van dik drie uur over het enorm brede strand gemaakt naar de Haan en hebben onderweg schelpen verzameld, gevliegerd (met heel veel bekijks betreffende ons luchtschip), lekker in het zonnetje gezeten, stiekem de duinen in gekeken bij het naaktstrand en gewoon lekker gekuierd en geluierd. De stadjes en de dorpjes langs de kust zijn echt van die badplaatsen zoals je die uit verhalen kent. Hier geen discotheken en randverschijnselen zoals wij die in Nederland kennen. Jammer is, dat net als overal elders ook hier die verrekte pet-flessen zo'n vervuiling veroorzaken. In Griekenland, Turkije en Italie breek je je nek er over, maar ook in Belgie kun je eigenlijk geen 10 meter meer lopen zonder er eentje tegen te komen. Zonde!
 
Een van de mooiste dingen van het strand in Belgie is, dat je langs het strand eindeloos zou kunnen lopen om dan uiteindelijk met de tram terug te keren. Die tram rijdt echt van de Nederlandse grens totaan de Franse grens. Ideaal gewoon. Dat scheelt kilometers parkeerruimte in plaatsen waar je het ook niet wenst te hebben. Wij zijn bijvoorbeeld weer van de Haan naar Oostende gereden en hebben daar de plaatselijke kermis bezocht. De jeugd vond het prachtig. Wij vonden met name die attracties schitterend, die bij ons sinds de jaren '50 niet meer voorkomen. Wat te denken van een rondje over het plein op de rug van een pony of een frietkraam met de unieke naam: de Gezondheidsapotheek. Dat verzin je toch niet zelf? Voor het overige vonden we Oostende echt een havenstad met toch wel de randverschijnselen die daarbij horen. Maar goed, je hoeft het ook niet allemaal op te zoeken nietwaar? Brugge ligt maar op een twintig minuten rijden en daar kun je prima vertoeven. Daar gaan we zeker een keer heen met de camper om wat langer te blijven voor een uitgebreid stadsbezoek.
 
In Bredene hebben we uitstekend bij het plaatselijke restaurantje "Resto Robert" gegeten (op 2 minuten wandelen van de camping). De biefstukken en ribbetjes waren om te zuigen. Ook de zalm is aanbevelenswaardig. En het wijntje is er uitermate betaalbaar. Kon eigenlijk ook niet missen met zo'n naam.
 
In Ieper hebben we een stadswandeling gemaakt van pakweg 2 uur. De befaamde (na WO I gerestaureerde) Lakenhallen zijn gewoonweg uniek. Wat een architektonisch genot is dat om te zien. Jammer dat ze er nu niet iets ludieks mee doen. Kantoor en gesloten museum geven nu eenmaal niet het cachet dat zo'n monument eigenlijk verdient.
De stadswandeling over de wallen van Ieper geven een leuke indruk van de stad en haar geschiedenis van Middeleeuwen tot met WO I (de Grote Oorlog, zoals de Belgen zeggen). Van kruittorens, vestingwallen, verdedigingswerken, via kruithuizen en vestinggrachten loop je er zo het Menen-monument in met 55.000 namen van vermiste oorlogsslachtoffers. Alleen de vermisten dus! Rondom Ieper kun je dagenlang over alle oorlogskerkhoven wandelen met alle (miljoenen) slachtoffers uit deze verschrikkelijke allereerste oorlog met massavernietigingswapens. Tot deze oorlog bestonden de slachtoffers veelal uit gewonden en een enkele dode. De duizenden soldatennamen op de oorlogsgraven komen echt uit alle windstreken (zelfs India, Nieuw-Zeeland en China). Voor wie geinteresseerd is in deze (oorlogs-)periode valt er veel te beleven in de omgeving. Musea, slagvelden, loopgraven, monumenten, herdenkingsgelegenheden, noem maar op. Het is er allemaal en je kunt er dagen mee vullen.
 
Maar wij zochten het toch niet om zoveel menselijke negativisme tot ons te nemen en hielden het bij de dagelijkse trivialiteiten. Terwijl Dieuwer en ik lekker op een terrasje bij de Lakenhallen een drankje nuttigden in het heerlijke zonnetje, gingen Veerle en Wendy op jacht naar wat sportkleding voor de eerstgenoemde (tsja, die heeft volgende week een verjaardag te vieren).
 
Laat in de middag reden we via de kustweg door naar Noord Frankrijk en nog geen 2 uur later stonden we in het avondzonnetje bij Cap Blanc Nez over het Kanaal te kijken. Meer dan 500 schepen passeren daar per dag deze nauwe engte. Een lint van boten bij een ondergaande zon. En deze worden dan weer haaks gekruist door een lint van Ferries die van Calais en Duinkerken naar de overkant varen met vrachtwagens.
 
Overal langs de kust vind je er nog bunkers, musea en overige memoralia uit de WO II. De Atlantic Wall is er overal nog te bezichtigen, ofschoon ik wel merk, dat als men niet snel ingrijpt, het merendeel zal vergaan vanwege weersomstandigheden en vandalisme. Overigens kun je echt overal langs de Franse kust prachtig wandelen of fietsen en zijn er vele overnachtingsmogelijkheden voor campers. Deze staan goed aangegeven, maar ook campings en plaatsen waar niet gekampeerd mag worden, staan goed vermeld. Mogelijkheden zat, dus. Let wel: een tentje met een kruis erdoor betekent hier dus, dat er niet met een tent gekampeerd mag worden. Wel met een Camper!
 
Wij overnachtten in Wissant op een weide zonder enige voorzieningen langs de doorgaande en slingerende kustweg. Met name 's ochtends geeft dit toch wel wat lawaai van tracktors en overig plaatselijk verkeer.
 
Op de doorreis naar Boulogne sur Mer hebben we nog even een wandelingetje gemaakt bij Cap Griz Nez, maar wij vonden dit allen minder spectaculair dan bij de witte tegenhanger van de dag ervoor. Bij de vuurtoren is overigens wel een mooie camper overnachtingsplaats met een uniek uitzicht over het landschap en het Kanaal. Er zijn geen voorzieningen.
 
Een dik uur later parkeerden we de camper op de gratis parkeerplaats bij Nausicaa, het enorme en prachtige aquarium in Boulogne. Achter dit zee-museum kun je langs de kade goed met een camper overnachten, zoals wij tientallen campers dan ook zagen doen. De haven en het stadje vonden wij niets voorstellen en zijn dientengevolge dan ook niet gebleven.
Maar het zee-aquarium Nausicaa is met een woord: UNIEK.
Gewoon doen: prachtig, spectaculair, uniek etc. Iedere cent waard. De foto's hiernaast tonen aan waarom. Het mooiste vonden wij nog, dat je in bijna ieder aquarium een ander thema had, waarbij je met je hoofd in een glazen koepel kunt zodat je je helemaal in en onder water waant. Voor het overige is het gewoonweg onmogelijk om de mysterieuze sfeer, met die geheimzinnige muziek en verlichting te beschrijven. Ze hebben er echt werk van gemaakt om het de bezoekers zo mooi mogelijk te maken. Het thematische aspect is eenvoudig gehouden, goed beschreven en uitgelegd zonder op een belerende wijze vervelend te worden. Erg leerzaam.
 
's Avonds zijn we via de snelweg weer richting Belgie gereden en hebben net over de grens aan de kust in Koksijde overnacht op camping de Blekker. Keurige camping met gastvrij ontvangst, goede voorzieningen, en gelegen aan een klein natuurgebied. Meer geschikt voor fietsers, daar het strand er toch op ruim 2 km afstand ligt. Als je dan even terug moet wandelen om een blikje bier uit de koelkast te pakken of omdat je de zonnebrand vergeten bent, ben je een half uurtje onderweg. Een uitstapje naar Nieuwpoort en Veurne behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Ook zagen wij dat Plopsaland in de omgeving ligt, dus... voor de liefhebbers van Kabouter Plop...
 
Na 5 dagen prachtig weer en alleen maar zon (we hebben zelfs allemaal een lekkere bruine kop gekregen), vond de natuur het genoeg en moesten we op dag 6 in de motregen terug richting Nederland. Onderweg nog een dubbelgevouwen vrachtwagen in de vangrails zien liggen, die voor nogal wat oponthoud zorgde en je zelf weer even op de realiteit en de gevaren van de weg wijst.
 
Maar al met al: een heerlijke vakantie, goed te doen en snel realiseerbaar.
 
De plicht roept en de dames hebben zoal weer hun volleyballen, clubjes etc. Echter, de herinnering blijft aan deze korte maar heel prettige vakantie. Die nemen ze ons niet meer af.
 
Robert A. Mekking
Sambeek.
 
 
Camping Metsu in Bredene
 
Strand op 2 minuten lopen
 
Wandeling naar de Haan
 
Lakenhallen van Ieper
 
Monument met 55.000 namen
 
Wandeling over de wallen
 
Cap Blanc Nez
 
Op de krijtrotsen
 
Kijken naar Engeland
 
Of naar de bunkers
 
Nausicaa in Boulogne
 
Chagrijnig postzegel
 
de Glazenwasser
 
Prachtige aquaria
 
Bekend van TV
 
Hoezo, Gouden Gids?
 
Vissen aaien mag hier ook